Terapi hos psykologo
Al forandring starter med et første skridt. Det kan være en tanke om at den nuværende situationen ikke er holdbar, en følelse i maven af at noget er galt eller en beslutsom handling der signalerer, at nu skal der ske noget. Uanset hvordan dit første skridt ser ud, er dét starten på den terapeutiske proces – og jeg vil gerne hjælpe dig med at tage de næste skridt fremad, så du kan skabe varig forandring og bedring i dit liv.
I praksis fungerer gå-terapi hos Psykologo ved, at vi mødes på et fast sted på XX. Herfra går vi en tur i et tempo der passer dig, med mulighed for at stoppe op eller sidde ned på en bænk mv. undervejs. XX er ideel til walk and talk terapi, fordi der både er meget natur og samtidig ikke for mange mennesker – så det opleves som et trygt rum at dele sine tanker og følelser i.
At gå i naturen fremfor at sidde ned overfor hinanden i et kliniklokale, skaber et ofte mere behageligt og dynamisk form for terapeutisk rum, hvor det kan opleves lettere at tale om dét der er svært – og hvor det også kan føles mere acceptabelt at reflektere i stilhed undervejs, fordi man stadig bevæger sig. Metaforisk kan man således også sige, at mange oplever at bevæge sig mentalt, når de bevæger sig fysisk.
Terapi i naturen giver ligeledes mulighed for at de observationer og indtryk du gør dig undervejs, kan skabe associationer, udløse minder og sætte tanker i gang der kan inddrages i terapien og være med til at skabe positiv forandring.
Du kan læse mere om de psykologiske fordele ved terapi naturen her.
_______________
Første session og det videre forløb
Min grundforståelse er, at alle mennesker er forskellige og at der ikke findes én tilgang til terapi der fungerer for alle – heller ikke mennesker med samme diagnose eller problematik. Første session vil vi derfor som udgangspunkt bruge på, at du fortæller mig om din problematik/vanskelighed/udfordring, sådan som den kommer til udtryk i dit liv, at vi taler om hvad du gerne vil arbejde med og hvilke ønsker du har til terapien – altså hvad du gerne vil opnå.
I de efterfølgende samtaler tager vi udgangspunkt i den første samtale. Vi arbejder i et individuelt passende tempo og med udgangspunkt i psykologisk teori og metode der giver mening for dig og din problematik. Min holdning er at du hurtigt (men i et tempo der passer dig) skal kunne tage det vi taler om i terapien med ud og bruge det i praksis i dit liv – som er der hvor forandring oftest skabes. At du skal kunne handle aktivt.
Jeg arbejder ikke på baggrund af en fast teoretisk tilgang, da den nyeste psykoterapeutiske forskning viser at det er mere meningsfuldt og hensigtsmæssigt at tilpasse terapien til den enkelte klient. Jeg arbejder derfor med flere teorier, metoder og perspektiver og inddrager dem der giver bedst mening for dig – det kaldes ofte at arbejde eklektisk eller integrativt. Som oftest vil vi dog arbejde med udgangspunkt i én af følgende tilgange: Kognitiv adfærdsterapi (herunder også metakognitiv terapi og ACT), Narrativ terapi og Psykodynamisk terapi.
Du kan læse mere om min terapeutiske tilgang her.
_______________
Hvor længe varer et terapiforløb?
Forskning viser, at man gennemsnitligt kan forvente at opleve positiv forandring efter 5-8 terapisessioner. Dette afhænger dog i høj grad af hvilke problematikker der er grundlaget for samtalerne og hvor meget tid og overskud den enkelte har til at arbejde med sig selv. For nogle få er en enkelt session nok, mens andre har brug for længerevarende terapi.
For mig er det vigtigt at vi altid har fokus på, hvad der er vigtigst og mest meningsfuldt for dig at arbejde med – og både i starten og undervejs i forløbet, vil vi i fællesskab vurdere om vi er på rette vej i terapien.
_______________
Vejr & vind – hvad hvis det regner?
Terapien afholdes som udgangspunkt året rundt uanset vejret og temperaturen, men aflyses dog på dagen hvis det fra min side vurderes at vejret er for dårligt til at samtalerne kan gennemføres tilfredsstillende – f.eks. i hård regn/slud/sne eller slemt blæsevejr der gør samtale svær. I tilfælde af aflysning pga. vejret, flyttes samtalen til en anden dag.
Min erfaring er at vejret betyder mindre for oplevelsen af terapien end de fleste tror på forhånd. Jeg har afhold terapisamtaler i både frost og snevejr hvor vandløb kan bruges som stier og i 25 grader og sol, hvor man kunne sidde på en græsskråning og nyde udsigten mens vi gennemgik øvelser.
For at få ordentlig udbytte af walk & talk terapi, er det vigtigt at du er ordentligt klædt på, så du kan nyde naturen og være til stede i samtalen. Medbring derfor tøj til vejrforholdene (hellere et ekstra lag du kan tage af undervejs, end for lidt) og sko til at gå i. Samtalerne finder sted på grus- og jordstier. Det kan også være en god ide at medbringe vand og evt. en lille snack.
Har du spørgsmål? Eller er du klar til at tage første skridt mod forandring?